Sjokoladens Historie

CieloOm Sjokolade

Uten Sukker

Når de fleste hører ordet sjokolade, tenker vi på en plate, en konfekteske eller til og med en julenisse innpakket i gullpapir. Man tenker ganske raskt også på ordene «spise den – nå!».

Det har ikke alltid vært slik at sjokolade var søtt og spiselig i fast form. I 90% av sjokoladens lange historie var den en drikk og den var bitter. Sukkereret hadde ikke noe med sjokolade å gjøre.

Kakaoåpen

Sjokolade Og Kakao

Utrykkene kakao og sjokolade kan lett bli forvirrende, men for å tenke enkelt så er kakao brukt som referanse fra planten, bønnene og pulverform. Sjokolade er produkter som blir skapt av dette.

Man har funnet spor av ordet sjokolade helt tilbake til Aztekerne, ordet xocoatl – et litt vanskelig ord å uttale – som ble referert til en bitter drikk brygget av kakaobønner. På latinsk er ordet for kakaotreet Theobroma cacao, som betyr intet mindre enn mat for guder. Den liker vi.

Historikere har estimert at sjokolade har eksistert i rundt 2000 år, men nyere forskning fåreslår at den er enda eldre – omtrent det dobbelte!

Når man ser på en sjokoladefrukt som henger på et tre, så er det vanskelig å se for seg at datidens befolkning tenkte «den vil jeg spise». De måtte ha vært veldig sultne. Kreative og sultne.

Magi Og Valuta

Både Aztekerne og Mayaene trodde kakaobønnen hadde magiske og gudommelige krefter, og ble ofte brukt i seremonier som fødsel, bryllup og begravelser. Aztekerne brukte også å gi det som oppmuntring til dem som skulle offres, som var så triste at de ikke ville danse ritualdansen før de ble ofret.

I senere tid ble kakaobønnen bokstavelig talt satt sånn pris på at man kunne kjøpe seg ei skikkelig kalkunhøne for rundt 100 stk kakaobønner.

montezuma

Sjokolade Til Europa

Søt sjokolade dukket ikke opp her før en av Spanias oppdagelsesreisende Hernando Cortes reiste til America og møtte Aztekerkongen Montezuma. Montezuma trodde Hernando var en reinkarnert hellig mann, og gav ham en stor velkomstfest som inkluderte sjokoladedrikken. Lite visste han da om at han rett etterpå ble invadert av Hernando.

Slik ble sjokoladen med til Spania, men den ble ikke populær med det første. Den ble kalt «en bitter drikk for griser» helt til den ble blandet med honning eller rørsukker, som gjorde at den fikk stjernestatus raskt.

På 1700-tallet var sjokoladedrikken veldig populær i hele Europa, og man trodde den hadde næringsrike elementer, medisinske kvaliteter og til og med et afrodisiakum. Den forble et privilegium for de rike helt til dampmaskinen satte i gang masseproduksjon sent på 1700-tallet.

Moderne Sjokolade

I 1828 fant en nederlandsk kemiker ut at han kunne lage kakaopulver ved å ta bort halvparten av det naturlige fettet (kakaosmør) fra sjokoladelikør, pulveriserte det som gjensto og brukte salter for å ta bort de bittreste smakene. Hans produkt ble kalt Nederlandsk Kakao. Et par år etter fant Joseph Fry ut at han kunne lage formbar sjokolademasse ved å ha smeltet kakaosmør tilbake i den Nederlandske Kakaoen.

I det 1900-århundre ble det brukt mer og mer sukker i sjokoladen, og ofte en total av tilsetningstoffer som overgikk mengden kakao i produktet.

I nyere tid har det kommet en slags «sjokoladerevolusjon», en interesse for høy kvalitet, håndlagede sjokolader med kakaobønner fra bærekraftige kakaofarmer og produksjonsmetoder.

Dette er vi stolte av å være en del av.