Hvordan lage Sansibar Sjokolade

CieloOm Sjokolade

Cielo-Sansibar

Sansibar Sjokolade

Sansibarplaten er en ren og smaksrik sjokolade. Den oppsto i 2008 fra intet annet enn tre hoder som ville kombinere noe litt utenfor boksen. Resultatet var ristede sesamfrø og havsalt i en plate av melkesjokolade. Samme året vant den prisen for «Mest innovative produkt» ved Oi Trøndersk Matfestival. En kjempeflott matfestival i Trondheim sentrum på sommeren som vi deltar på hvert år.

Det å lage Sansibar er en omfattende jobb hvor vi legger vekt og fokus på hver plate som lages. Saltet, brunsukkeret og de ristede sesamfrøene må balanseres nøye utover den sjokoladen som det er plass til i forma.

Det kreves to stykker til å lage Sansibarplaten – en til å lage «skallene» og en til «strøjobben».

Steg 1a – Skall

Først ut er å lage skall på første form á 4 plater ganger 3 former som det er plass på i et brett. Det vil si å fylle plateformene med sjokolade for så og tømme mestparten ut igjen. Deretter gis den til den som har strøjobben.

Sansibar4

Steg 2 – Strøjobb

En klype havsalt spres jevnt ut over platene med sjokolade, det drysses et par kakk av brunsukkerbøssa, for så til slutt å dynke hele forma i ristede sesamfrø (internt omdøpt til Sansifrø). Nå bankes de overflødige Sansifrøene av forma og settes tilbake i vogna i påvente av at den som lager skall skal legge et lag på toppen (som egentlig er bunn) med sjokolade.

Sansibar6

Steg 1b – Bunn og Skall

I mens strøjobben gjøres ferdig på den første forma starter skallmannen igjen på steg 1. Nå har steg 1 evolvert og den som lager skall må legge bunner på de ferdigstrødde platene først. Deretter starte på vanlige skall igjen.

Som regel hvis timinga er helt perfekt kan han som lager skallene bare passere ferdige skall over skuldra si og strømannen tar i mot dem bak, klar til å hive seg på steg 2 igjen. Dette krever fintuning og er ikke noe man skal starte med som Sansimaker.

Sansibar5

Nå repeteres kun steg 1b og steg 2, og ca 40 min senere har man gjort ferdig 18 brett ganger 3 former per brett ganger 4 plater i hver form. 216 plater er klare til – herding på kjøla.

Vi går i gang med vogn nummer to. Mannen bak Jacobsen & Svart Kaffebrenneri kommer inn og serverer oss et norgesglass hver med fersk rykende lykke. Motivasjonen er på topp!

Timene går og etter seks vogner har vi laget ca 1296 plater som nå skal pakkes inn i gullfolie og så inn i ei lita eske. Så settes det på dato, ingredienser og Sansibar stickeren.

 

bilde (20)

 

PS:

Hvordan vi rister Sansifrøene før vi bruker dem er en historie for en annen gang.